De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager. De mogelijke onafhankelijkheid van Schotland drukt zijn stempel op de financiële markten.

De Europese aandelenbeurzen stonden maandagochtend in de min. De markt verwerkte de handelscijfers uit China en Duitsland. Ook werd uitgekeken naar een flinke hoeveelheid macro-economische cijfers, die later in de week naar buiten komen.

“Het is opvallend dat we wat wegglijden. We hadden na de koerswinsten op Wall Street van vrijdag wat meer optimisme verwacht. De markt lijkt nog even de steunmaatregelen van de ECB van vorige week te verteren en te wachten op nieuwe impulsen”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

Verlies AEX

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 419,16 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 624,31 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden tot 0,4 procent. De FTSE in Londen zakte 0,6 procent, door zorgen over het naderende referendum over de onafhankelijkheid van Schotland.

Op macro-economisch vlak bleek dat de export in Duitsland en China sterker dan verwacht is toegenomen. De import van beide landen liet daarentegen onverwacht een daling zien.

Grootste daler in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een verlies van 1,8 procent. Staalconcern ArcelorMittal was koploper met een plus van 1,7 procent.

Imtech vooruit

In de MidKap was technisch dienstverlener Imtech een opvallende stijger met een winst van 17 procent. Navigatiebedrijf TomTom won 4 procent na een adviesverhoging door Rabobank.

Air France-KLM steeg 0,5 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in augustus meer passagiers dan een jaar geleden.

Postbezorger PostNL sloot de rij met een min van meer dan 1 procent.

Electrolux won in Stockholm bijna 6 procent. Het Zweedse witgoedbedrijf koopt voor 3,3 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro) de divisie voor huishoudelijke apparaten van het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE).

Onafhankelijk Schotland

De mogelijke onafhankelijkheid van Schotland drukt zijn stempel op de financiële markten. Voor het eerst lijkt een meerderheid van de Schotten voor onafhankelijkheid van het land te stemmen met als gevolg dat Schotse bedrijven maandagochtend fors beurswaarde inleverden. Ook het Britse pond moest er aan geloven.

Royal Bank of Scotland leverde 2,9 procent beurswaarde in. Ook andere Schotse fondsen zoals verzekeraar en vermogensbeheerder Standard Life (min 2,9 procent) en fondsbeheerder Aberdeen (min 1,1) stonden onder druk. De waarde van het Britse pond gleed maandag met ruim 1 procent af tot 1,61 dollar, de laagste stand in ruim een jaar tijd.

In Dublin bleef Ryanair onveranderd. De Ierse prijsvechter zal naar verwachting maandag een order van circa 10 miljard dollar bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bekendmaken. Associated British Foods verloor in Londen bijna 5 procent na tegenvallende omzetcijfers van modeketen en dochterbedrijf Primark.

De euro noteerde maandagochtend op 1,2945 dollar, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 92,51 dollar per vat. Een vat Brent kostte 0,9 procent minder op 99,88 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl